Actueel

VKL eerste door GlobalGAP goedgekeurde loonwerkschema

VKL eerste door GlobalGAP goedgekeurde loonwerkschema

VKL is het eerste loonwerkschema dat door GlobalGAP is goedgekeurd. Niet alleen door het harmonisatieoverleg GlobalGAP in Nederland, maar ook formeel door het technisch commite van GlobalGAP bij Foodplus in Keulen.
In de loop van 2013 is een benchmarkprocedure doorlopen waarin zowel de VKL-norm als het certificatieschema VKL zijn getoetst aan alle binnen GlobalGAP gestelde eisen. Eind 2013 is het formele besluit genomen om het VKL-certificaat officieel te erkennen. VKL is daarmee het allereerste loonwerkschema ter wereld dat formeel door GlobalGAP erkend wordt.

Dit betekent voor loonwerkers en agrariërs dat VKL-gecertificeerd loonwerk geaccepteerd wordt als onderdeel van de GlobalGAP-inspectie bij telers. Tijdens de inspectie zullen de 2 belangrijke voorwaarden getoetst worden:

  1. Komt de scope (gecertificeerde loonwerkactiviteiten) op het VKL-certificaat overeen met de activiteiten die de loonwerker daadwerkelijk heeft uitgevoerd bij de agrariër?
  2. Beschikt de loonwerker op het moment dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd over een geldig VKL-certificaat? Dit kan de agrariër aantonen via het register van VKL-certificaathouders op www.vkl.nl onder "Zoek bedrijven".