Over VKL

Wat?

De veiligheid van ons voedsel is één van de belangrijkste kwaliteitsaspecten van voedsel. Om deze veiligheid te garanderen zijn zowel in de landbouw als in de handel voedselveiligheidscertificaten (VVC) in het leven geroepen. 

De norm VoedselKwaliteit Loonwerk (VKL) is het kwaliteitssysteem voor de sector Agrarische Loonwerk, waarmee de loonwerker kan aantonen dat hij aan de eisen van de landbouw en handel voldoet. VKL verhoudt zich tot deze certificaten zoals wordt weergegeven in Figuur 1. 

Figuur 1: Positionering VKL

Wie?

De norm VoedselKwaliteit Loonwerk is primair bedoeld voor alle bedrijven in Nederland die agrarisch loonwerk verrichten. Onder loonbedrijf wordt verstaan:

'Een onderneming waarin de activiteiten overwegend bestaan uit het met, aan of door machines en/of werktuigen voor derden verrichten van werkzaamheden ten behoeve van de feitelijke plantaardige en dierlijke productie'.

Een loonbedrijf wordt geen juridisch eigenaar van het product en werkt onder verantwoordelijkheid van een opdrachtgever. De daarbij behorende inkoop (en levering) van hulpstoffen maken ook deel uit van de dienstverlening.

Waarom?

De norm VoedselKwaliteit Loonwerk heeft als primair doel de voedselkwaliteit te waarborgen door te voorkomen dat activiteiten die loonbedrijven uitvoeren, schade kunnen toebrengen.

Klanten van loonwerkers (telers) die beschikken over één of meer voedselveiligheidscertificaten (per gewas en/of GLOBALG.A.P.) moeten kunnen aantonen dat de door hen ingeschakelde loonwerker voldoet aan dezelfde eisen.

Om te voorkomen dat een loonbedrijf telkens controle krijgt van de certificatie-instellingen van zijn klanten dient het loonbedrijf zich te laten certificeren voor VKL. De gecertificeerde loonbedrijven worden op de website vermeldt en loonbedrijven krijgen slechts één audit (controle) in het kader van VKL-certificatie per jaar.

Platform VKL

De VKL-norm is vastgesteld in een platform welke wordt gevormd door deskundigen die verschillende branches / organisaties vertegenwoordigen in de voedselketen.
Het platform VKL bestaat uit:

Dhr. P. Brooijmans

Dhr. P. Brooijmans

SuikerUnie

Dhr. H.A.C. Verkerk

Dhr. H.A.C. Verkerk

CUMELA Nederland

Dhr. C.P. Mechielsen

Dhr. C.P. Mechielsen

CUMELA Nederland

Dhr. D. de Heer

Dhr. D. de Heer

LTO Nederland

Dhr. B. Waterink

Dhr. B. Waterink

Productschap akkerbouw (PA)

Dhr. H.C. Hak

Dhr. H.C. Hak

Ver. van de groente- en fruitverwerkende industrie (VIGEF)

Dhr. F. Kramer

Dhr. F. Kramer

Stichting Pro aCt (toehoorder)

Dhr. M. Vrij

Dhr. M. Vrij

Vereniging aardappelverwerkende industrieën (VAVI)

Vraag en antwoord

Ik ben akkerbouwer maar voer ook af en toe loonwerk uit. KAN ik ook een VKL-certificaat behalen?

Iedereen die loonwerk uitvoert kan en mag een VKL-certificaat behalen.

Lees meer

Hoeveel rechtspersonen mogen op één certificaat?

Het komt in de praktijk voor dat een loonbedrijf bestaat uit meerder rechtspersonen. De audit mag in dat geval gecombineerd plaatsvinden. Voor elke te certificeren en gecertificeerde rechtspersoon moet wel een apart VKL-certificaat worden afgegeven.

Lees meer

De wet schrijft mij helemaal niet voor dat ik een Voedselkwaliteitscertificaat moet hebben dus waarom zou ik het doen?

Inderdaad staat dit niet expliciet in een wet omschreven. Wel is vanaf 1 januari 2005 de Europese General Food Law van kracht. Hierin staat dat traceerbaarheid van boer tot bord geregeld moet zijn.

Lees meer
Bekijk alle