Over VKL

Wat?

De veiligheid van ons voedsel is één van de belangrijkste kwaliteitsaspecten van voedsel. Om deze veiligheid te garanderen zijn zowel in de landbouw als in de handel voedselveiligheidscertificaten (VVC) in het leven geroepen. 

De norm VoedselKwaliteit Loonwerk (VKL) is het kwaliteitssysteem voor de sector Agrarische Loonwerk, waarmee de loonwerker kan aantonen dat hij aan de eisen van de landbouw en handel voldoet. VKL verhoudt zich tot deze certificaten zoals wordt weergegeven in Figuur 1. 

Figuur 1: Positionering VKL

Wie?

De norm VoedselKwaliteit Loonwerk is primair bedoeld voor alle bedrijven in Nederland die agrarisch loonwerk verrichten. Onder loonbedrijf wordt verstaan:

'Een onderneming waarin de activiteiten overwegend bestaan uit het met, aan of door machines en/of werktuigen voor derden verrichten van werkzaamheden ten behoeve van de feitelijke plantaardige en dierlijke productie'.

Een loonbedrijf wordt geen juridisch eigenaar van het product en werkt onder verantwoordelijkheid van een opdrachtgever. De daarbij behorende inkoop (en levering) van hulpstoffen maken ook deel uit van de dienstverlening.

Waarom?

De norm VoedselKwaliteit Loonwerk heeft als primair doel de voedselkwaliteit te waarborgen door te voorkomen dat activiteiten die loonbedrijven uitvoeren, schade kunnen toebrengen.

Klanten van loonwerkers (telers) die beschikken over één of meer voedselveiligheidscertificaten (per gewas en/of GLOBALG.A.P.) moeten kunnen aantonen dat de door hen ingeschakelde loonwerker voldoet aan dezelfde eisen.

Om te voorkomen dat een loonbedrijf telkens controle krijgt van de certificatie-instellingen van zijn klanten dient het loonbedrijf zich te laten certificeren voor VKL. De gecertificeerde loonbedrijven worden op de website vermeldt en loonbedrijven krijgen slechts één audit (controle) in het kader van VKL-certificatie per jaar.

Platform VKL

De VKL-norm is vastgesteld in een platform welke wordt gevormd door deskundigen die verschillende branches / organisaties vertegenwoordigen in de voedselketen.
Het platform VKL bestaat uit:

 

Dhr. A. Middag  Vereniging aardappelverwerkende industrieën (VAVI)
Dhr. J.J. Simmelink   Cosun Beet Company
Dhr. B. Waterink Brancheorganisatie akkerbouw
Dhr. D.J. Beuling LTO Nederland
Dhr. J. Nieuwhoff VIGEF
Mevr. M. van Spijk   Nederlandse Zuivel Organisatie
Dhr. F. Kramer Stichting Pro aCt (technisch voorzitter)
Dhr. G.J. Joossen CUMELA Nederland
Mevr. M. Jansen CUMELA Nederland (beleidsmatige ondersteuning)

Vraag en antwoord

Stichting Pro aCt stelt Interpretatiedocument vast

In het interpretatiedocument wordt de norm op enkele punten verduidelijkt en vooral op het punt van de risicoanalyses voor water sterk ingeperkt.

Lees meer

Zelfbeoordeling VKL 2020

De VKL-norm is gewijzigd. Daarom wordt er ook een nieuwe versie van de Zelfbeoordeling gepubliceerd.

Lees meer

Geldt de eis voor identificeren van productpartijen alleen bij opslag?

Nee, dit punt is meer algemeen.

Lees meer
Bekijk alle