Over VKL

Wat?

De veiligheid van ons voedsel is één van de belangrijkste kwaliteitsaspecten van voedsel. Om deze veiligheid te garanderen zijn zowel in de landbouw als in de handel voedselveiligheidscertificaten (VVC) in het leven geroepen. 

De norm VoedselKwaliteit Loonwerk (VKL) is het kwaliteitssysteem voor de sector Agrarische Loonwerk, waarmee de loonwerker kan aantonen dat hij aan de eisen van de landbouw en handel voldoet. VKL verhoudt zich tot deze certificaten zoals wordt weergegeven in Figuur 1. 

Figuur 1: Positionering VKL

Wie?

De norm VoedselKwaliteit Loonwerk is primair bedoeld voor alle bedrijven in Nederland die agrarisch loonwerk verrichten. Onder loonbedrijf wordt verstaan:

'Een onderneming waarin de activiteiten overwegend bestaan uit het met, aan of door machines en/of werktuigen voor derden verrichten van werkzaamheden ten behoeve van de feitelijke plantaardige en dierlijke productie'.

Een loonbedrijf wordt geen juridisch eigenaar van het product en werkt onder verantwoordelijkheid van een opdrachtgever. De daarbij behorende inkoop (en levering) van hulpstoffen maken ook deel uit van de dienstverlening.

Waarom?

De norm VoedselKwaliteit Loonwerk heeft als primair doel de voedselkwaliteit te waarborgen door te voorkomen dat activiteiten die loonbedrijven uitvoeren, schade kunnen toebrengen.

Klanten van loonwerkers (telers) die beschikken over één of meer voedselveiligheidscertificaten (per gewas en/of GLOBALG.A.P.) moeten kunnen aantonen dat de door hen ingeschakelde loonwerker voldoet aan dezelfde eisen.

Om te voorkomen dat een loonbedrijf telkens controle krijgt van de certificatie-instellingen van zijn klanten dient het loonbedrijf zich te laten certificeren voor VKL. De gecertificeerde loonbedrijven worden op de website vermeldt en loonbedrijven krijgen slechts één audit (controle) in het kader van VKL-certificatie per jaar.

Platform VKL

De VKL-norm is vastgesteld in een platform welke wordt gevormd door deskundigen die verschillende branches / organisaties vertegenwoordigen in de voedselketen.
Het platform VKL bestaat uit:

Dhr. P. Brooijmans

Dhr. P. Brooijmans

SuikerUnie

Dhr. H.A.C. Verkerk

Dhr. H.A.C. Verkerk

CUMELA Nederland

Dhr. C.P. Mechielsen

Dhr. C.P. Mechielsen

CUMELA Nederland

Dhr. D. de Heer

Dhr. D. de Heer

LTO Nederland

Dhr. B. Waterink

Dhr. B. Waterink

Productschap akkerbouw (PA)

Dhr. H.C. Hak

Dhr. H.C. Hak

Ver. van de groente- en fruitverwerkende industrie (VIGEF)

Dhr. F. Kramer

Dhr. F. Kramer

Stichting Pro aCt (toehoorder)

Dhr. M. Vrij

Dhr. M. Vrij

Vereniging aardappelverwerkende industrieën (VAVI)

Vraag en antwoord

Wat is de zin van een ontruimingsoefening?

Wat is de zin van het houden van een ontruimingsoefening of het bespreken van een noodplan als meer dan 90% van de risico houdende werkzaamheden elders plaatsvinden?

Lees meer

Zelfbeoordeling VKL 2013 (versie 2)

Een van de eisen in de VKL-norm is dat het bedrijf jaarlijks een zelfbeoordeling uitvoert om te toetsen of het bedrijf voldoet aan de eisen zoals vermeld in de VKL-norm. Dat kan aan de hand van de nieuwste versie van de door stichting Pro aCt beschikbaar gestelde "Zelfbeoordelingslijst VKL".

Lees meer

Norm VoedselKwaliteit Loonwerk (VKL)

De norm VoedselKwaliteit Loonwerk is modulair opgebouwd. Er is een verdeling gemaakt tussen VoedselKwaliteit Loonwerk *, VoedselKwaliteit Loonwerk ** en VKL-G. De één ster module is gericht op maatregelen ter beheersing van de voedselkwaliteit en hygiëne. De twee ster module kent een aanvulling om te komen tot continue verbetering en sluit beter aan bij bestaande verbetersystemen zoals GMP, ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001 en VCA. VKL-G is bedoeld voor kleinschalige handel in professionele gewasbeschermingsmiddelen als nevenactiviteit.

Lees meer
Bekijk alle