Actueel

Acceptatie VKL-certificaat in België

Acceptatie VKL-certificaat in België

Nederlandse loonbedrijven met een VKL-certificaat (VoedselKwaliteit Loonwerk), die voor Belgische klanten werken, voldoen aan de IKKB-certificatie-eisen van de Belgische telers. Vertegenwoordigers van OVPG/Landbouw-Service en Stichting Pro aCt hebben op 23 juni 20112007 een overeenkomst ondertekend, waarin de wederzijdse acceptatie van de IKKB Standaard en VKL (VoedselKwaliteit Loonwerk) voor loonwerkers werd verlengd. 

De gelijkwaardigheid tussen VKL en de IKKB Standaard werd onderzocht op basis van een concordantietabel van beide schema’s. Op basis hiervan werd besloten dat beide normen (lastenboeken) op veel punten overeenkomen, weliswaar met hier en daar andere accenten. Belangrijk is dat beide schema’s hetzelfde doel voor ogen hebben, namelijk de garantie bieden dat de geleverde diensten voedselveilig en traceerbaar zijn. Een landbouwer die beroep doet op een gecertificeerde loonwerker voldoet daarmee aantoonbaar aan de certificatie-eisen. De IKKB Standaard in België sluit dan ook perfect aan bij de IKKB Standaard voor de Primaire Plantaardige Productie en de Sectorgids Autocontrole. VKL dekt voor het agrarische loonwerk alle eisen uit de Nederlandse voedselveiligheidscertificaten akkerbouw (VVAK) af. Wederzijdse bedrijven die diensten leveren aan gecertificeerde landbouwers voor VVAK (bv. aardappelen, groenten), geen bijkomende controles meer zullen krijgen. Omgekeerd voldoen VKL-gecertificeerde loonwerkers die diensten leveren aan IKKB-telers in België aan de gestelde eisen.

De eigenaren van de schema’s blijven nauw contact houden en inhoudelijke wijzigingen op elkaar afstemmen en communiceren. Verder geldt het principe dat Belgische loonwerkers zich aanmelden bij Vegaplan.be voor de IKKB Standaard voor Aannemers van Land- en Tuinbouwwerken, terwijl Nederlandse loonwerkers zich inschrijven voor VKL.

Voor meer informatie over IKKB: zie www.vegaplan.be 
Voor meer informatie over VKL: zie www.vkl.nl